Thumbnail Image

Avrupa ve Orta Asya’da Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması: Program bilgileri ve uygulama yaklaşımı










Also available in:

Related items

Showing items related by metadata.

  • Thumbnail Image
    Brochure, flyer, fact-sheet
    Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye’de gıda kaybı ve israfının azaltılması
    GCP/SEC/015/TUR
    2021
    Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen proje, gıda kaybını ve israfı azaltmak için Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'ın önlemler geliştirmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Proje özellikle yararlanıcı ülkeleri şu konularda destekleyecektir: • Gıda kaybı ve israfını azaltmak için ulusal cinsiyete duyarlı stratejik politika ve eylem planları geliştirmek; • Gıda kaybı ve israfı veri toplama sistemlerini kurmanın yanı sıra gıda kaybı ve israfını ölçmek ve izlemek; • Bilgi yönetimi ve kapasitelerini geliştirmek; ve • Tüketiciler dahil tüm sektörlerdeki aktörler arasında ulusal ve bölgesel düzeyde, kimseyi dışarıda bırakmadan gıda kaybı ve israfı (nedenleri, etkisi ve çözümleri) konusunda farkındalığı artırmak.
  • Thumbnail Image
    Booklet
    Türkiye'nin Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine ilişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2020
    Also available in:

    Türkiye’nin Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine ilişkin ilk Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’dır. Gıda kayıpları ve israfı, açlık ve kötü beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Gıda kayıpları ve israfı, çiftçiler, tüketiciler ve gıda değer zincirindeki diğer paydaşlar için yüksek düzeyde bir ekonomik zarara yol açmakta ve bu da bir ülkenin ekonomik kaybı ve çevre üzerinde olumsuz etkilere sebep olması anlamına gelmektedir.
  • Thumbnail Image
    Book (stand-alone)
    İklim değişikliğinin Orta Asya, Kafkasya ve Güneydoğu Avrupa’daki başlıca 20 mahsul zararlısı üzerindeki etkileri 2022
    Also available in:

    İklim değişikliğinin zararlıların yayılımına etkisini inceleyen bölgesel bir çalışmaya ait bu araştırma raporu, FAO Düzenli Programı atında, 2020-2021 ara hedeflerinden biri olarak FAO’nun normatif çalışmalarına katkıda bulunmaktadır. 2020 yılı, %40 civarında olduğu tahmin edilen zararlılardan kaynaklı ürün kayıplarını azaltmak amacıyla, Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı ilan edilmiştir. Bu raporda, yazarlar tarafından virüs, bakteri, mantar, nematod ve böcek gibi bitkiye zarar veren herhangi bir organizma tarım zararlısı olarak tanımlanmaktadır. Bu zararlılara bitkiye hem doğrudan zarar veren hem de bitkide hastalık yaratan organizmalar dahildir. İklim değişikliğinin ürün kaybını %10-25 daha da artırması beklenmektedir, ki bazı bölgelere bu kayıp daha ziyade zararlılardan kaynaklanacaktır. Araştırma kapsamına Orta Asya, Kafkasya ve Güneydoğu Avrupa girmektedir.

Users also downloaded

Showing related downloaded files

No results found.